Zanimlivosti Twitter FaceBook Prati Poraka Humor
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Факти за Наука :

 

 

Железото се топи на 1535 целзиусови степени,а врие на 2750 степени.

5.0 / 5 (1 гласови)

 

Најладното досега измерено место во Сончевиот систем е Нептуновиот сателит Тритон. На него се измерени -230 целзиусови степени, што е само 43 степени повисоко од апсолутната нула

5.0 / 5 (1 гласови)

 

Најтоплото место во Сончевиот систем е јадрото на Сонцето каде температурата достигнува 15 милиони целзиусови степени. На површината на Сонцето температурата е околу 5700 степени.

0.0 / 5 (0 гласови)

 

Сонцето е оддалечено од Земјата околу 149 милиони километри

5.0 / 5 (1 гласови)

 

Постојат преку 100 милијарди галаксии, а секоја од нив има милијарди ѕвезди

1.0 / 5 (1 гласови)

 

70% од масата на сонцето е водород, 28% хелиум, 1,5% јаглерод, азот и кислород и 0,5% други елементи

5.0 / 5 (1 гласови)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Copyright © 2018. All right reserved.