Zanimlivosti Twitter FaceBook Prati Poraka Humor
1 2 3 4 5 6 7 8

Факти за Географија :

 

 

Финска е позната и како "земјата на илјада езера" поради 188 000 езера кои се наоѓаат во оваа земја

4.6 / 5 (11 гласови)

 

Најмалото суверено парче на земја во светот всушност е S.M.O.M (Суверениот Воен Ред на Малта). Лоциран е во градот Рим,Италија, и се простира на површина од две тениски игралишта. Во 2001 година имал популација од 80 што е за 20 луѓе помалку од Ватикан. Сувереноста му е загарантирана со меѓународно право исто како што и Ватикан

5.0 / 5 (10 гласови)

 

Монтреал е втор по големина град каде се зборува француски. Веднаш после Парис

4.6 / 5 (9 гласови)

 

Се претпоставува дека Данците се највисоки во Европа

4.5 / 5 (6 гласови)

 

Највисокиот мост на светот се наоѓа на Хималаите. Бил изграден од индијската армија во 1982 година и се наоѓа на 5 600 метри надморска височина

5.0 / 5 (4 гласови)

 

Во 1819, САД ја купија Флорида од Шпанија како порамнување на долг од 5 милиони долари

4.0 / 5 (7 гласови)

1 2 3 4 5 6 7 8

Copyright © 2018. All right reserved.